Междусистемната газова връзка България-Сърбия променя енергийната карта на Европа и дава

...
Междусистемната газова връзка България-Сърбия променя енергийната карта на Европа и дава
Коментари Харесай

Президентът Радев: Газовата връзка между България и Сърбия променя енергийната карта на региона и Европа 

Междусистемната газова връзка България-Сърбия трансформира енергийната карта на Европа и дава гаранция за диверсификация и сигурност на енергийните доставки освен за нашите две страни, само че и за целия район на Югоизточна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев по време на откриването в Ниш на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS). В събитието участваха президентът на Република Сърбия Александър Вучич и президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, оповестиха от Прессекретариата на президента.

Българският държавен глава уточни, че ускорената реализация на газовата връзка България-Сърбия потвърждава, че страните от района имат сериозен принос и присъединяване за постигането на амбициозните европейски цели за диверсификация и повишение на сигурността на доставките. Интерконекторът България-Събия е избран от Европейската комисия за план от общ интерес за Европейския сьюз, акцентира Румен Радев.

Газовата връзка е знак на сполучливото и ползотворно съдействие сред България, Сърбия и Азербайджан в вероятност, което води до стабилно икономическо развиване на нашия район, съобщи още президентът. Държавният глава напомни, че при започване на февруари в наличието на президента на Сърбия Александър Вучич беше сложено началото на строителните действия на българска територия по създаване на интерконектора сред двете страни. А през април президентът на Азербайджан Илхам Алиев дойде в София, с цел да взе участие при започване на самодейността " Solidarity Ring ". Именно интерконекторът България – Сърбия дава опция за реализацията на самодейността " Solidarity Ring “ за повишен транспорт на природен газ от Азербайджан за Европа, която беше препоръчана от България по време на служебното държавно управление.

" България, осъзнавайки своето географско състояние, организира доста дейна енергийна политика освен в своя изгода, само че в изгода и на всички свои съседи и по-широк кръг страни от района “, посочи президентът. Президентът Радев акцентира увеличените благоприятни условия за транспорт на природен газ след въвеждането в употреба на интерконектора сред България и Гърция. България най-накрая стартира да получава газ от Азербайджан по контракт, подписан преди 10 години, а Баку съблюдава прецизно всички условия, макар дълбоките геополитически промени от този момент, уточни Румен Радев. Въвеждането в употреба на междуситемната газова връзка сред България и Сърбия ще обезпечи достъп на Сърбия и на редица други страни от района и до терминала за полутечен природен газ в Александруполис, чието създаване би трябвало да завърши през месец март следващата година и в който България е акционер с 20% и не на последно място – до подземното газово вместилище " Чирен “, чието уголемение следва да бъде приключено до края на 2024 година От своя страна България в реверсивен режим ще има достъп до газ от Западна Европа, акцентира президентът.

Президентът Радев посочи ролята на положителното партньорство по плана за задълбочаване на съдействието сред България и Сърбия в икономическата сфера. Осигуряването на достъп до природен газ в регионите по трасето на интерконектора покачва капиталовия интерес и подтиква икономическата интензивност в пограничните райони, където живее българското национално малцинство, уточни Румен Радев.

С продължение на общите старания и позитивната политика на съгласуваност страните от района имат опция за присъединяване в общи търгове за доставки на газ за реализираме най-хубави цени и най-хубави условия за жителите и стопанските системи, както и за продажба на газ на трети страни, акцентира още президентът по време на откриването на инерконектора България-Сърбия.

Президентът Александър Вучич изрази удовлетворението си от това, че България и Сърбия осъществят огромен общ план като газова връзка сред двете страни, която е от огромно значение освен за двете страни, а и за целия район.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев дефинира днешното събитие в Ниш по въвеждане в употреба на газовата връзка като гала на другарство и партньорство, което ще способства за енергийната сигурност освен на София и Белград, само че и на цяла Европа.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км. с трасе от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км. на българска територия. Газовата връзка е с потенциал за транспорт 1,8 милиарда м3 природен газ годишно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР